Könyv és London

Londonban lenni jó.
Könyvesboltban nézelődni jó.
Londonban könyvek között bóklászni fantasztikus!

A Charing Cross Road-on végigsétálni egy könyvkedvelő London-látogatónak felér egy kínzással, hacsak nincs a zsebében elkölthető húszfontosok garmadája. Az út mindkét oldalán könyvesboltok csábítják a bibliofil egyéneket; kedvenc útikönyvem szerint ez a Leicester Square-től az Oxford Streetig húzódó forgalmas út a "könyvgyűjtők utcája".

Itt található az Egyesült Királyságban összesen 45 üzlettel rendelkező Borders-lánc egyik boltja is. Azaz már csak a épület, mert a könyves cég tavaly novemberben csődött jelentett, majd (ha pontosak az értesüléseim) decemberben be is zárta üzleteit. Sajnálatos hír, öröm az ürömben, hogy az én kedvencem, a szemben lévő Foyles még működik.

Ide mindig betérek, ha Londonban járok, és bár eddig még nem vettem itt semmit, szeretnék még sokat nézelődni (elég drága, nem maga a Foyles, hanem általában a könyvek; és eddig sosem volt egyetlen olyan könyv, amit nagyon-nagyon szerettem volna megvenni. Minde(n)t vagy semmit...)

Ez nem egy egyszerű könyvesbolt. Ez egy könyvbirodalom, gigakomplexum. Az öt szinten természetesen nem csak könyveket találunk, hanem CD-ket, DVD-ket, kávézhatunk is új szerzeményeink társaságában. Ez ma már persze nem akkora szenzáció, nálunk is vannak már ilyen típusú könyvesházak, de kb. 6 éve, amikor először jártam a Foyles-ban, eltátottam a számat. A könyvválaszték szédítő. A földszinten találhatjuk a regényeket, az életrajzokat, a gyerekkönyveket, az útikönyveket. (Egyszer majdnem vettem egy Budapest-kalauzt, mert akciós volt, aztán a pénztárnál lehűtötték a lelkesedésemet mikor szóltak, hogy válasszak még two more books, mert az akciós ár csak akkor érvényes, ha három könyvet veszek.)

Az első emeleten ezerféle szakácskönyvből válogathatunk, itt vannak a tudományos témákkal foglalkozó kötetek és a sporttal foglalkozók is. Míg itthon általában nem jelenik meg túl sok sportról szóló könyv (nem olyan regényekre gondolok, mint pl. a Fociláz), a Foylesban rengeteg ilyen témájú van. És az még hagyján, hogy vannak sport-könyvek, de hogy minden sportágról legalább tízféle, az már tényleg elképesztő.

A következő szinten még könyvek találhatók, a harmadikon pedig egy galéria, ám itt már nem néztem körül. Természetesen az alagsor sem áll üresen, ott helyezték el például a jogi könyveket.

Szintén a Charing Cross Road-on található a Soho Original Books egyik üzlete, nekem speciel a Brewer Street-i a kedvencem. Itt nem sok regényt találtam, inkább fotóművészetről, divatról, zenéről szóló könyvekkel találkoztam, egy-két graffitis könyvet nagyon megvettem volna, de azoknak horror-áruk volt. Az alagsorban erotikus és pornográf kiadványok (és ki tudja, még mi...) várják az érdeklődőket, engem annyira nem vonzanak, nem mentem le.
Találtam egy nagyon olcsó könyvesboltot Crouch Enden, a House of Books nevűt. Itt regényeket, gyerekkönyveket, szakácskönyveket árulnak zömében, az eredeti ár töredékéért, folyamatos akciók keretén belül. Innen egy Tony Parsonst és egy Dean R. Koontz-ot (angol nyelvterületen Dean Koontz) sikerült vennem aprópénzért. Az itt árult könyvek természetesen nem könyvújdonságok, hanem ponyvák, széles körben ismert íróktól.

A legeslegjobb könyves dolog, amivel Londonban találkoztam, a Waterloo Bridge alatti használtkönyv-vásár. Itt megtaláltam a kedvenc Agatha Christie-regényemet, ha jól emlékszem 2 font körüli összegért, teljesen jó állapotban. Könyvek ezrei várják hosszú asztalokra rendezve a bogarászókat, de vannak régi térképek és metszetek is. Regények, albumok, lexikonok, amit csak szeretne az ember. A legtöbb újszerű állapotban van, az elején ceruzával szerepel az ára, amiből talán még alkudni is lehet. Minden asztalnak megvan a gazdája (illetve egy gazdinak több asztala is lehet), nála kell fizetni.

A kedvenc könyvbeszerző-helyeim között meg kell még említeni a piacokat (a Brick Lane-en olyan Jodi Picoult-kat árultak használtan, amik nálunk még meg sem jelentek); illetve a múzeumok, galériák shopjában található könyves részlegeket. A két kedvenc a British Museum és a Tate Modern shopja. Sajnos drágák, mert a könyvek legtöbbje színes, nagyon igényes album, de egyet azért sikerült megvennem a Britishből. Ezt:

Megjegyzések

  1. Azt hiszem nagyon jó, h egy évvel a londoni tartózkodásom után tudtam meg ezt az infót, mert lehet, h nem engedtek volna haza még több könyvvel repülővel. :) Én az Oxfam-ban találtam mindig kincseket 2 fontért, és nem is hagytam őket ott. :)

    VálaszTörlés
  2. Nekem Oxfam nem nagyon akadt az utamba, de a kisebb könyvesboltokba mindig bekóvályogtam valahogy :)
    A híd alatt lévő könyvvásár viszont... hát az nagyon jó, teljes extázisba kerültem nézelődés közben.

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Azadeh Moaveni: Mézeshetek Teheránban

Indra Sinha: Valamikor ember voltam

Dr. Quanta A. Ahmed: A láthatatlan nők földjén