London Calling - #4

Piacok
Londonban elég sok piac van, ahol a standok között bóklászva akár egy teljes napot is el lehet tölteni: Portobello Road, Brick Lane-Petticoat Lane, Camden.

Az abszolút kedvencem a camden-i piac, ami valójában 6 kisebb piac összeolvadásából jött létre. Tulajdonképpen a Camden Town metrómegállónál kezdődik, ha elindulunk a Camden High Streeten Chalk Farm felé, már az utca két oldalán árusokat találunk. Marten's bakancsok, feliratos pólók, kitűzők, ékszerek, minden, amit az ember lánya kíván (vagy kívánt volna tíz évvel ezelőtt). Itt dekkol egy Marten's Shop-os táblával az a punk is, aki egyszer 5 fontért engedte volna lefotózni magát. Nem adtam neki, erre bebújt a táblája mögé és egy kézmozdulattal kifejezte, mi a véleménye :)


Továbbhaladva az utcán lemezboltok, dark-ruházati boltok és mindenféle gift-shopok találhatóak, nem kicsit feltűnő homlokzattal és cégérekkel. Miután átkeltünk a Regent's Canal feletti minihídon, magába szippant a Camden Lock Market, a piac legnagyobb összefüggő része. Innentől kezdve csak nagyjából tudom, hogyan következnek a boltok, egyrészt mert itt már valami különös eufórikus állapotban szoktam bolyongani, másrészt egy idő után kacskaringós utcácskák futnak szerteszét és egymásba, ezért néha nehéz kiigazodni.Az biztos, hogy a híd után van egy táskaárus, aki egy darab cipzárból készült kisebb-nagyobb táskákat árul; és egy Hemp bolt, csudajó, kenderből (bizony) készült cuccokkal. Mármint ruhákkal és testápoló szerekkel. Ezen a részen különböző népek ételeit is megkóstolhatjuk a jerk chickentől kezdve a kebabig. Van még pár reggae-shop, igazi Jamaican rastaman-nel, aki természetesen patois nyelven beszél, néha a felét sem érteni.

Ezután következik egy fedett kis csarnokrész, két szinten, különleges kézműves ékszerekkel, szappanokkal, gyertyákkal, egyéb rácsodálkoznivalóval. Ha innen kiérünk, macskaköves nyitott részen találjuk magunkat (itt általában ruhák vannak), majd újabb fedett rész következik, szélén újabb éttermekkel, ahol az eladók műanyag villákon kínálják a kóstolót, ha mindegyiktől elfogadjuk, a piac végére érve jól is lakunk.

És itt kezdődik a káosz, a kacskaringós kis utcák dzsungele. Erre egy kis beugró, vynil-shop, vintage clothes, menjünk erre, jaj azt hadd nézzem meg. Gothic-lolita felszerelés kompletten, az eladón is, fényképezni sajnos tilos. Innen dub szól, onnan valami goa és néha mosolyogva megkérdezik, mi újság. Használt ruhák, nejlondzsörzé-hangulat, Ciánkáli-feeling. A piac vége felé található a Cyberdog, ahova ha belépünk, a mellkasunkban dübörög a trance (?), rave (?), goa (?), techno (?), nemtudommilyen zene és olyan dolgokat találunk, amilyeneket még életünkben nem láttunk. Magasított talpú cipők, szőrös lábszárvédők, olyan pólók, amelyeknek a mintája a zene ütemére villog, napszemüvegek. Minden UV, plasztik, az eladókon ott az egész kínálat + néhány extrém piercing.

Miután kellőképpen kicsodálkoztuk magunkat, megnézhetünk itt még egy-két ruhaboltot és indiai standot, itt is vannak kajáldák, majd hamarosan elérünk a katakombákhoz, ahol igazi antikvitásokat vásárolhatunk, ha arra van igényünk.

A többi piactól nem vagyok ennyire elragadtatva, ami nem azt jelenti, hogy nem tetszettek volna, de Camden egy csoda. Mutatom:

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Azadeh Moaveni: Mézeshetek Teheránban

Indra Sinha: Valamikor ember voltam

Dr. Quanta A. Ahmed: A láthatatlan nők földjén