Kádas Mária: Kurgáni napló

"Ezek a feljegyzések nem a holtak, hanem az élni akarók házából valók, az orosz Varázshegyről."

Kurgán egy város Szibériában, ám emberek százainak ennél sokkal több: esély a gyógyulásra, a teljes életre. Itt gyógyít Ilizarov professzor, az általa kifejlesztett módszerrel beteg végtagokat hoz rendbe: összenőtt ujjakat választ szét, rövid lábakat nyújt meg, csontrendszeri torzulásokat korrigál.
Ilizarov kórházába érkezik a '80-as évek elején Kádas Mária és kislánya, Marika, akinek bal lába rövidebb a jobbnál, bal kezén pedig nem fejlődtek ki az ujjai. Ilizarovban van minden reményük, főleg azután, hogy Magyarországon a kislány egészséges lábának lerövidítésével próbálták orvosolni a problémát.

A napló 1982 februárjától 1983 februárjáig, majd 1985 novemberétől 1986 szeptemberéig meséli el a gyógyulás és a mögötte húzódó rengeteg szenvedés történetét.
Nemcsak Marika szenved a lábán lévő apparáttól (Ilizarov eszköze a csontok széthúzására), a műtétek utáni fájdalmaktól, de az anyuka is nehezen viseli a megpróbáltatásokat. Szibéria, tél, mínuszok. Sorbanállás friss gyümölcsért (csak a beteg gyerekeknek, a felnőttek vitaminforrása a savanyú káposzta), a jegyre árusított húsért, főzés a munkásszálló konyháján, mindennapos ágyneműmosás a mosókonyhában, rohanás a kórházba a gyerekhez, naponta többször. A nehéz fizikai munka, az aggódás, a kislánya ápolása a szerző egészségét is tönkreteszi. Feladatai ellátásához az irodalomból merít erőt, szabad perceiben a Feltámadás-t olvassa és gondolatban Nagy László verseit idézi.
A kórházban töltött idő alatt összebarátkozik a többi anyukával, nagymamával, akikkel kölcsönösen segítik egymást, érthető az összetartás, hiszen a beteg gyerekek ápolása, felügyelete nagy munka.

Többször olvastam már a könyvet, először tizenévesen, és mindig mást adott, mindig többet. Először egy érdekes olvasmány volt, aztán egy napló a küzdésről, majd napló az anyai szeretetről. A legutóbbi olvasáskor ez mind együtt.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Azadeh Moaveni: Mézeshetek Teheránban

Indra Sinha: Valamikor ember voltam

Dr. Quanta A. Ahmed: A láthatatlan nők földjén