Rohinton Mistry: India, India

"Fehér kezedben tartva ezt a könyvet, puha karosszékedbe süppedsz, mondván: ez talán elszórakoztat. Miután elolvastad balsorsok eme történetét, jó étvággyal megebédelsz, érzéketlenségedet a szerző rovására írod, ráfogod, hogy túloz, megvádolod, hogy átkölti a valóságot. Tudd meg hát: ez a dráma nem a képzelet szüleménye, nem is regény. All is true." (Honoré de Balzac: Goriot apó)

Ezt a történetet kerestem minden Indiáról szóló könyvben. Csodálatos, sodró lendületű mese, happy end, boldogan-éltek-míg-meg-nem-haltak nélkül. A borító ne tévesszen meg senkit: nem fátylas bajadérokról szól a történet, mely eredetileg A Fine Balance címet viselte, s csak a fordítás során keresztelték az elég fantáziátlan India, Indiá-ra. A táncosnők helyett viszont van itt nekünk két szabó, akik falujukat elhagyva a nagyvárosban próbálnak szerencsét; a diák, aki tanulmányai miatt jön el otthonról; a varrónő, aki bátyja felügyelete alól szeretne kiszabadulni.

A négy főszereplő életét követve betekintést nyerünk a század Indiájába, mely minden nyomora és kegyetlensége ellenére a kedvenc országom. A 900 oldalas, szívbe markoló történet egy pillanatra sem válik unalmassá, folyamatosan örvénylik körülöttünk, magába szippant, beborít. A főhősökkel mindig történik valami, egyik bajból a másikba kerülnek, s mikor azt hinnénk, sínen vannak (a végkifejletet ismerve elég morbid, ám rendkívül pontos kifejezés), újabb szerencsétlenség éri őket. Bár a regény India egyik nagyvárosában játszódik, a mellékszereplők újra és újra felbukkannak, hol az egyik, hol a másik főhős ismerőseként.

A történet 1975-ben kezdődik, de több alkalommal is visszatérünk a múltba, hogy megismerjük Óm és Ísvar, Díná Dalál, valamint Mánék "előéletét". A szabók múltját bemutatva Mistry egy indiai faluba kalauzolja az olvasót, és feltárja mindazt a szenvedést, amelyet az alacsonyabb kasztbeliek kénytelenek elviselni származásuk miatt. A politika mindvégig fontos szerepet játszik a regényben, egyszer politikai gyűlésre hurcolják a szabókat, majd a áldozatul esnek a kormány városrendezési és családtervezési programjának is.

A szereplők számomra nagyon szerethetőnek bizonyultak, annak ellenére. hogy egyikük-másikuk eleinte csak a rosszabbik arcát mutatta. Mánék humorával, Ísvar kedvességével, Sankar önzetlen segítőkészségével lopta be magát a szívembe, s idővel a mégoly szigorú és bizalmatlan Díná is megenyhült.
Az igazat megvallva azt reméltem, hogy a történet hősei a tengernyi szenvedés, kellemetlenség, csalódás után megnyugvásra találnak, de csalódnom kellett. A befejezés szomorú és fájdalmas, mitöbb, megdöbbentő (ha ennél többet írnék, az már spoiler lenne).

Rohinton Mistry 1952-ben született Bombayben. 1975 óta Torontóban, Kanadában él. A szerző neves nemzetközi irodalmi díjak kitüntetettje, a Booker-díj várományosa, regényei számos nyelven jelentek meg fergeteges sikerrel. Az India, India kritikusai szerint az utóbbi évtized legfontosabb nagyregénye.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Azadeh Moaveni: Mézeshetek Teheránban

Indra Sinha: Valamikor ember voltam

Dr. Quanta A. Ahmed: A láthatatlan nők földjén