India

Útikönyvről nehéz úgy véleményt írni, hogy az ember a kanapén ülve, vagy a szőnyegen hasalva olvasgatja. Bár az Útitárs sorozat jelszavának értelmében (Utazás előtt, alatt, után ... helyett) ez teljesen elfogadható dolog, egy ilyen értékelés mégsem lenne igazságos.
Éppen ezért erre a posztra sem a "könyvértékelés", sem az "utazás" címkét nem húzom rá, inkább csak felsorolom azokat a dolgokat, melyeket a könyvben olvastam és valamilyen módon az irodalomhoz kapcsolódnak.

* A Közép-Indiáról szóló bevezetőben megemlítik Bhópált, illetve azt az ipari katasztrófát, mely 1984-ben történt, s melyet Indra Sinha dolgozott fel Valamikor ember voltam (Animal's People) című regényében.
"1984-ben az állam fővárosában, Bhópálban tragikus ipari baleset  történt, ami a lakosságot környezetvédelmi kérdésekben különösen aktívvá tette. A felelősség megállapítása mind a mai napig kétséges, de ez a tény csak még jobban felhívja a figyelmet a környezetvédelem indiai sajátosságaira. Sokuk kampányolt a Narmadá folyón építendő hatalmas gát ellen."

* A feljebb említett Narmadá folyóról Gita Mehta írt regényt Narmadá a szerelem folyója címmel. Az Apró Dolgok Istenének szerzője, Arundhati Roy is szóba kerül a folyóval kapcsolatban: az írónő egyike a gát ellenzőinek.

* A Jamuná partján fekvő Brindávanról Bapsi Sidhwa Víz című regénye jutott eszembe, mert "sok fehérbe öltözött és kopaszra borotvált hindú özvegy él itt ásramokban, és Krisna imádatának szentelik napjaikat."

* A Barábar-barlangokat bemutatva az útikönyv megemlíti Edward Morgan Forstert, aki ezekről a gránitba vájt barlangokról mintázta az Út Indiába című regényének marabári barlangjait. Dévász (Közép-India, Madhja Pradés állam) a helyszíne Forster The Hill of Devi (1953) című könyvének, a szerző sok időt töltött ebben a hercegi államban a maharadzsa magántitkáraként. Itt szerzett élményei hatására született a már említett Út Indiába (1924).

* A füves réteket, patakokat és lombhullató erdőket magába foglaló Kánhá Nemzeti Parkba helyezte Kipling A dzsungel könyvének történetét. "Az angol író, Rudyard Kipling (1856-1936) Bombayban született, s bár kevés időt töltött Indiában, sok könyve játszódik indiai helyszíneken. Legmaradandóbb alkotásai közé tartozik  A dzsungel könyve, mely az állatok viselkedéséről és a dzsungel törvényeiről szóló szórakoztató történetek gyűjteménye. Kánhában, a Szioni erdőben játszódik, főhőse, a farkasok által felnevelt fiú, Maugli."

* "Rabindranath Tagore alapította Sántinikétan nyugalmas települését 1921-ben. Célja az volt, hogy az indiai gurukul hagyományoknak megfelelő intézményt hozzon létre, ahol a guru a füvön ülve, a fa árnyékában oktatja diákjait."

Ezeket az irodalmi vonatkozásokat találtam, végezetül még annyi, hogy az adzsantai barlangfestmények közül egy különösen ismerős volt. Ez:


Megjegyzések

  1. Szia! Játékra hívlak. ;o)
    http://azajtom.blogspot.com/2010/11/ki-lennel-jatek.html

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Azadeh Moaveni: Mézeshetek Teheránban

Indra Sinha: Valamikor ember voltam

Dr. Quanta A. Ahmed: A láthatatlan nők földjén