Dr. Quanta A. Ahmed: A láthatatlan nők földjén


Nem volt nagy szám, pedig a fülszöveg alapján elég érdekesnek tűnt: egy muszlim vallású, brit doktornő amerikai tanulmányai végeztével Szaúd-Arábiában vállal munkát. Sőt, az is tetszett, hogy a nemcsak a szokásos kendőbe burkolózó nő került a borítóra, hanem a Kába-kő is, végre.
A történet sajnos elég vontatott volt, sok újat nem tudtam meg a rijádi hétköznapokról, meg úgy általában Szaúd-Arábiáról: a férfiak az élet császárai, az asszonyaikat-lányaikat meg igyekeznek elrejteni a többi férfi elől. Máris helyesbítek: a mekkai zarándoklat menetéről még nem olvastam emlékeim szerint, szóval ez mindenképpen újdonság volt. Ezen kívül viszont többnyire csak arról volt szólt, hogy a nők felvették az abajájukat, majd mikor maguk között voltak, levették. Panaszkodtak, hogy hordaniuk kell, ugyanakkor jól jött, amikor el akartak rejtőzni a kíváncsi tekintetek elől. Nem is akarok többet a könyvről írni, inkább bemutatom a legfontosabb muszlim női viseleteket, mert megmondom őszintén, idáig én sem tudtam pontosan, mi a különbség közöttük, de most már képben vagyok.

Hidzsáb: egyszerre jelenti a muszlim öltözködés szabályait és a legáltalánosabb fejkendőt, melyet háromszög alakúra hajtva az áll alatt kötnek meg. A hidzsáb eltakarja a hajat és a nyakat, de szabadon hagyja az arcot.


Nikáb: az egész arcot eltakaró fátyol, mely jóformán csak a szemeket hagyja szabadon. Szaúd-Arábiában, Jemenben, Ománban és az Arab Emirátusokban hordják, de különböző formáit Szomáliában, Szíriában és Egyiptomban is viselik.

A két legelterjedtebb formája a fél-nikáb és a teljes nikáb. A fél-nikáb szabadon hagyja a homlok egy részét, a teljes nikábon azonban valóban csak a szemeknek van egy kis rés.                    Forrás: http://www.hijabifashions.com                         Forrás: http://www.sunnahstyle.com

Burka: lepelszerű ruhadarab, mely viselője egész testét befedi, még a szemek előtt is rács van. Főleg Afganisztánban hordják, kék vagy drapp színben.


Csador: Iráni nők jellegzetes viselete, fekete, félkör alakú, elöl nyitott, hosszú köpeny, mely az egész testet befedi. Nincs ujja, illetve semmilyen nyílás a kezek számára, nincsenek gombjai, ezért az áll alatt összefogva, vagy a karok alá betűrve viselik.Al-Amira: kétrészes fátyol, mely egy kis kerek sapkából és egy csőszerű, nyakat eltakaró részből, a buknukból áll.Abaja: főleg Szaúd-Arábiában hordott hosszú köpenyféleség, mely teljesen eltakarja viselője ruházatát. Gyakran hordják nikábbal és kesztűvel kiegészítve.


Khimar: hosszú, csípőig érő köpenyszerű fátyol, mely eltakarja a hajat és a nyakat, de szabadon hagyja az arcot.


Dupatta: főleg Pakisztánban elterjedt, "multifunkciós" sál, mely gyakran kiegészíti a salwar kameezt. Hagyományosan a két vállra terítve vagy a fejre borítva hordják.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Azadeh Moaveni: Mézeshetek Teheránban

Indra Sinha: Valamikor ember voltam