Adam Makos: Felettünk a csillagos ég

November végén jelent meg Adam Makos fotókkal illusztrált könyve, a Felettünk a csillagos ég, mely igazi csemege mindazok számára, akik érdeklődnek a II. világháború iránt. Én is ebbe a táborba tartozom, bár eddig főleg a normandiai partraszállás és a kelet-európai hadszíntér érdekelt, ezekről olvastam inkább, a légicsaták valahogy kimaradtak. Viszont nagyon szeretek repülni és szeretem a repülőgépeket is, ezért ez a regény felkeltette az érdeklődésemet. Örülök, hogy elolvashattam, mert elég sok újdonságot tudtam meg a repülőgépekről, ráadásul a könyv végén található fotókon meg is nézhettem őket. Az egyetlen, ami nem tetszett, az a néhány elírás volt, illetve egy mondat, melynek sehogyan sem volt érteme.*

Adam Makos két nagyapja háborús történeteit hallgatva kezdett érdeklődni a II. világháború iránt, annyira, hogy főiskolás évei alatt testvéreivel és néhány barátjával magazint szerkesztett, melyben veteránokkal készített interjúkat közöltek. Így ismerkedett meg Charlie Brown-nal, akiről előtte annyit tudott, hogy furcsa élmény köti őt össze egy német pilótával. A szerzőnek ezt a különös találkozást végül a német pilóta, Franz Stiegler mesélte el, a magazinban megjelent cikkből pedig megszületett a Felettünk a csillagos ég.

Franz Stiegler életét 1927-től, kisfiú korától követhetjük, amikor először száll fel vitorlázógéppel. Később anyja akaratával szembeszegülve az egyházi pálya helyett pilóta lesz a Lufthansánál, majd belép a Luftwaffébe is, bár nem önszántából. A légierőnél civil oktatópilótaként dolgozik, de kis idő elteltével besorozzák és először Afrikába, majd Szicíliába vezénylik.

Charlie Brown-nal, illetve az általa vezetett Ye Olde Pub nevű bombázóval a németországi Oldenburg felett találkozik 1943. december 20-án. A bombázó legénységének nagy része sebesült vagy halott, Brown pedig azon igyekezik, hogy kikeveredjen az ellenséges légtérből. Franz először a Vaskereszt reményében száll fel és kezdi követni a Ye Olde Pubot, de a gép és a legénység állapotát látva a hadi szabályzatot felülírja az erkölcsi kötelesség...

A különös találkozásról sem Brown, sem Stiegler nem beszélhet, hiszen míg egyiküket kivégeznék, a másikuk a biztonság hamis illúziójába ringatná bajtársait. A két férfi évtizedek múlva találkozik újra egymással, mert akármilyen rövid volt is az első találkozásuk, mindkettejük életét megváltoztatta.
 
*"Mindenkinek eszébe jutott, miért rendezték az előadást, miért öltöztek jelmezbe, miért az evés-ivás: hogy ez kicsit feledjék a háborút; de attól még mindig háborúban van."

Kiadja: Maxim Könyvkiadó
Kiadás éve: 2013
Eredeti cím: A Higher Call
Oldalszám: 470
Fordította: Bozai Ágota

 Köszönöm a könyvet a Maxim Kiadónak!
 
 
 
 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Azadeh Moaveni: Mézeshetek Teheránban

Indra Sinha: Valamikor ember voltam

Dr. Quanta A. Ahmed: A láthatatlan nők földjén